matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia algebraiczne
Arek:
cześć mam problem z jednym zadaniem
oblicz wartość podanego wyrażenia wynik gotowy powinien być : −576 nie chce mi wyjść
5x−4y(−6x+ 12)− (−5)y dla x=6 i y= −6
13 gru 17:48
Silwest:
5*5−4*(−6)(−36+12)−(−5)*(−6)= 30+24(−24)−30=−24*24= −576
13 gru 18:14
Arek:
Dzięki
13 gru 18:54