ratunku
kasia: Siostra i brat jeżdżą rowerami z domu do odległej o 6km szkoły . Siostra jeżdzi z prędkością
200m /min, a starszy od niej brat 250m / min. O ile minut póżniej brat może wyjechać z domu,
żeby dogonić siostrę przy szkole.
14 gru 20:18
Magda K.: t = s : V
V1 = 200 m/min
V2 = 250 m/min
s = 6 km (czyli 6000 m)
t = ?
t1 = 6000 : 200 = 30 min (czas dojazdu dziewczyny do szkoły)
t2 = 6000 : 250 = 24 min (czas dojazdu chłopaka do szkoły)
Liczysz różnicę czasu : 30 min − 24 min = 6 minut.
Chłopak może wyjechać o 6 minut później i wtedy spotka dziewczynę przy szkole.
14 gru 20:29
kasia: dzięki
14 gru 21:13