prosze pomóżcie
wirtualna: Dany jest wielomian W(x)=x3−6x2+px+q. wyznacz p i q oraz znajdź jego pierwiastki, wiedząc, że
ich stosunek wynosi 1:2:3
13 gru 18:18
Silwest: stosunek pierwiastkow to jest tak ?
13 gru 18:26
wirtualna: tak
13 gru 18:28
Eta:
Podobnie jak poprzednie:
W(x) = ax
3 +bx
2 +cx +d i W(x) = x
3 −6x
2 +px +q
ze wzoru Viete
'a
i z treści zadania x
1: x
2 : x
3 = 1: 2: 3
to oczywiście obydwa warunki zachodzą tylko dla:
x
1 = 1 x
2 = 2 x
3 = 3
mając pierwiastki , mamy rozkład na czynniki:
W(x) = ( x −1)(x−2)(x −3) = ( x
2 −3x+2)( x−3) = x
3−6x
2 +11x −6
to
p= 11 i q= −6
13 gru 21:23