wielokąty wpisane w trójkąt
ASIA247:

Trójkąt równoramienny o podstawie długości 4 wpisany jest w okrąg o promieniu długości 3.
Oblicz pole tego trójkąta.
pomoże mi ktoś dokończyć to zadanie
13 gru 21:32
Bogdan:
| | 1 | |
oblicz długość x, potem h = 3 + x, pole trójkąta P = |
| * 4 * h |
| | 2 | |
13 gru 21:47
Damian: x2=32−22
x2=5
x=√5
P=1/2*a*h ; h=3+√5
P=1/2*4*(3+√5)
P=2*(3+√5)
13 gru 21:53
ASIA247: jak obliczyć x
13 gru 21:54
ASIA247: a dalej to przypadkiem nie będzie tak:
P=6+2√5 lub P=6−√5
13 gru 22:01
Damian: x − obliczamy z tw. Pitagorasa, jeśli chcesz opuścić nawias, to wynik będzie miał postać:
P=6+2√5
13 gru 22:14