.
Sylwek: dobry wieczór

sprawdź czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi
| | 2 | | 3 | |
x= |
| + |
| , y=2√2−15 |
| | 3−2√2 | | 3+2√2 | |
| | 15−2√2 | | 1 | |
więc usunełem nieywmierność z x , wyszło mi |
| liczba odwrotna |
| i |
| | 1 | | 15−2√2 | |
tutaj zczynają sie schody.
| | 1 | | 15+2√2 | | 15+2√2 | |
|
| * |
| = |
| ... |
| | 15−2√2 | | 15+2√2 | | 217 | |
13 gru 23:08
AROB: pomogę
13 gru 23:09
AROB: Pytanie było o liczbę nie odwrotną, lecz przeciwną.
X wyliczyłeś dobrze i wystarczy zauważyć, że:
x = 15 − 2√2 = −(2√2 − 15) , a y = 2√2 − 15 , czyli x i y są liczbami
przeciwnymi.
13 gru 23:14
Sylwek: dzięki AROB , najwyższy czas iść spać dla mnie
13 gru 23:17
AROB: To dobranoc, Sylwku, powodzenia.
13 gru 23:18