Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie
nexus: Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku dlugosci 3 wynosi 2? 1/4?
1/2? czy 4?
12 gru 18:44
Bogdan:

Wyznacz długość R i r
12 gru 19:01
R.W.16l:
PO=π{81}{16}
| Po | | | | | | 9 | | 16 | | 4 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| PO | | | | | | 4 | | 81 | | 9 | |
nie wiem czemu, inaczej mi nie wychodzi, a to jest chyba źle...............
12 gru 19:14
mikoz:

| | Pr | |
Musimy wyliczyć |
| , gdzie r − promień koła wpisanego, R − promień koła opisanego, a |
| | PR | |
P
r i P
R to odpowiednie pola kół
wzór na pole koła − P
r = πr
2 i P
R = πR
2
| Pr | | πr2 | | r2 | |
| = |
| = |
| − czyli stosunki kwadratów tych promieni.
|
| PR | | πR2 | | R2 | |
Na rysunku widać, że r = 1/2 * a czyli r = 1.5 , a
| | a2 | |
R to 1/2 przekątnej kwadratu. Z pitagorasa [ a2+a2 = (2R)2 , 2a2 = 4R2 , R2 = |
| |
| | 2 | |
]
mamy R
2, i teraz tylko podstawiamy :
| r2 | | | | | | 9 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| R2 | | | | | | 4 | | 9 | | 2 | |
12 gru 19:15
mikoz:

| | Pr | |
Musimy wyliczyć |
| , gdzie r − promień koła wpisanego, R − promień koła opisanego, a |
| | PR | |
P
r i P
R to odpowiednie pola kół
wzór na pole koła − P
r = πr
2 i P
R = πR
2
| Pr | | πr2 | | r2 | |
| = |
| = |
| − czyli stosunki kwadratów tych promieni.
|
| PR | | πR2 | | R2 | |
Na rysunku widać, że r = 1/2 * a czyli r = 1.5 , a
| | a2 | |
R to 1/2 przekątnej kwadratu. Z pitagorasa [ a2+a2 = (2R)2 , 2a2 = 4R2 , R2 = |
| |
| | 2 | |
]
mamy R
2, i teraz tylko podstawiamy :
| r2 | | | | | | 9 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| R2 | | | | | | 4 | | 9 | | 2 | |
12 gru 19:16
tryg: r=0,5a=0,5*3=1,5
R=a
√2=3
√2/2
| | 2 | |
mi wyszło tak  swoją drogą skąd Godziu bierzesz zależnośc r= |
| R? moja jest bardziej |
| | 3 | |
uzasadniona− R=połowa przekątnej
12 gru 19:21
tryg: niechcący zdublowałam, ale powoli mi pisanie szło. i oczywiście pytanie było skierowane do
R.W16l a nie do "Godzio". przepraszam najmocniej. pozdrawiam
12 gru 19:23
nexus: dzieki chodz malo z tego rozumiem. to chyba matematyka rozszerzona... niewiem czemutakie trudne
zadania nam zadaje nauczyciel.
12 gru 19:31
mikoz: Raczej mocno podstawowa, a do której klasy chodzisz?

Ale nie przejmuj się i rób zadania!
12 gru 19:50
Bogdan:

Co za karkołomne rachunki. A można bardzo prosto.
| | r | | 1 | |
R = r√2 ⇒ skala podobieństwa k = |
| = |
| |
| | R | | √2 | |
Stosunek pola koła wpisanego P
WP do pola koła opisanego P
OP:
Długość boku kwadratu nie ma znaczenia.
13 gru 19:18
monika: oblicz stosunek pól kół wpisanych i opisanych na kwadracie o boku a\
25 wrz 20:01