pomocy prosze
Gosia: W 3 kg rostworu znajduje sie 6dag cukru. Jakie stęzenie procentowe ma ten syrop?
13 gru 17:56
Gosia: pomocy
13 gru 18:51
Mateusz: | | ms | |
wzor na stężenie procentowe C% = |
| *100% prawda no więc w czym problem liczymy mase |
| | mr | |
roztworu oczywiscie pamietając tu ze musimy wyrazic mase cukru w kg albo na odwrot i
podstawiamy i liczymy.
13 gru 19:21
Mateusz: upss małyt błąd nie doczytałem tresci nie musisz liczyc masy roztworu bo jest napisane ze 6dag
cukru znajduje sie w 3kg roztworu więc tylko zamien jednostke i podstaw do wzoru
13 gru 19:26
marcin: mateusz nie wiem czy dobrze ale moze byc tak :
x− to jest razy
13 gru 19:27
Mateusz: | | ms | |
a skąd ci sie to x wzieło  wzor jest taki C% = |
| *100% ms − masa substancji |
| | mr | |
rozpuszczonej (tutaj cukier) m
r − masa całego roztworu czyli to co zapisałes to jest zle na
odwrot to trzeba i trzeba zamienic jednostke dag na kg albo kg na dag bo analizując
| | dag | | kg | |
|
| *100% nic nam sie nie skroci wyjdzie dziwna jednostka a mając |
| *100% = wynik |
| | kg | | kg | |
| | dag | |
w % lub |
| *100% = wynik w % |
| | dag | |
13 gru 19:39
Mateusz: dodam ze masa roztworu = masa rozpuszczalnika + masa substancji rozpuszczanej
13 gru 19:40
Mateusz: 3kg to masa całego roztworu w czym cukier stanowi 6dag
13 gru 19:41
marzena: m
s=0,06 kg
m
r=3kg
C%=?
Podstaw pod wzór który napsał Mateusz i rozwiąż

13 gru 20:42