Rownanie stycznych
Maja: Rownania stycznych.
Maja: Witam, mam wyznaczyc rownania stycznych w punktach ich przeciecia.
Mam dane funkcje:
f(x)=2x2−3x+1 oraz g(x)=x2−2x+7
Po przyrownaniu ich do sie, tzn:
2x2−3x+1=x2−2x+7
otrzymalam rownanie kwadratowe, tj.x2−x−6=0
rozwiazalam je, otrzymujac dwa miejsca zerowe :x=−2 oraz x=3
Jak teraz wyznaczyc rownania stycznych?
Dziekuje za pomoc
Dodam, ze wedlug odpowiedzi powinno wyjsc :
y=9x−17 oraz y=4x−2. Problem polega na tym, iz nie wiem co mam zrobic z tymi dwoma
pierwiastkami, skoro w odpowiedzi jest podane po tylko jednym rownaniu styczne do kazdej z
krzywych.
13 gru 19:52
ula: może masz napisane , że styczne do paraboli y=2x2−3x+1 w punktach przecięcia się z drugą
parabolą?
13 gru 20:20
Maja: Polecenie brzmi :Wyznaczyc rownania stycznych do krzywych f(x)oraz g(x)w punktach ich
przeciecia.
13 gru 20:26
serdel: Podpowiedź: Wyznacz pęk prostych przechodzących przez punkt przecięcia paraboli. ( y = ax + b
dla x i y punktu przeciecia )
Styczna do wykreu paraboli przecina ten wykres tylko w jednym punkcie (punkcie stycznosci).
13 gru 20:34
serdel: Podpowiedź: Wyznacz pęk prostych przechodzących przez punkt przecięcia paraboli. ( y = ax + b
dla x i y punktu przeciecia )
Styczna do wykreu paraboli przecina ten wykres tylko w jednym punkcie (punkcie stycznosci).
13 gru 20:35
Maja: A moglabym prosic o rozwiazanie?nie rozumiem Panskiej podpowiedzi:(
13 gru 20:40