monia:
x=130,130,130,130,130,131,131,132,132,132,133,133,134,135,135,136,137,137,138,139 przez 2=
Xi xi−x (xi −x)
2
130, −3,25 10,5625
130 −3,25 10,5625
130 −3,25 10,5625
130 −3,25 10,5625
130 −3,25 10,5625
131 − 2,25 5,0625
131 −2,25 5,0625
132, −1,25 1,5625
132, −1,25 1,5625
132, −1,25 1,5625
133, −0,25 0,0625
133 −0,25 0,0625
135 1,75 3,0625
135 1,75 3,0625
136, 2,75 7,5625
137, 3,75 14,0625
137 3,75 14,0625
138 4,75 22,5625
139 5,75 33,0625
S
2=52,8125+ 10,125+ 4,6875+ 0,125 + 0,5625+ 6,125+7,5625+28,125+ 22,5625+
33,0625 przez 20
S=pod pierwiastkiem 8,2875≈2,87
130,130,130,130,130,131,131,132,132,132,133,133,134,135,135,136,137,137,138,139
Me=130+130+130+130+130 przez 5= 650 przez 5 =130
Mediana 130
Dominata 139−130=9
Dominata 9