Pochodne funkcji
Łukasz: f(x) = (sin x )3 = oblicz pochodne funkcji − proszę o pomoc .
14 gru 12:52
Nikka: f'(x) = (sinx)' * [sin3x]' = cosx * 3sin2x = 3sin2x*cosx
14 gru 13:52
tryg: Nikka Ty umiesz tryg pomozesz

14 gru 13:57
Nikka: patrzyłam na te Twoje równania, myślę
14 gru 14:01
tryg: a spoko
14 gru 14:08
Łukasz: dzięki
14 gru 15:29
Łukasz: możesz mi jeszcze napisac w jaki sposób to rozbiłaś Nikka
14 gru 15:34
Łukasz: To dla mnie ważne bo mam kolosa w piątek
14 gru 15:35
Nikka: to pochodna funkcji złożonej...
14 gru 15:37
Łukasz: hehe no to wiem

ale ten początek równania
14 gru 15:41
Nikka: pochodna to iloczyn pochodnej funkcji wewnętrznej czyli sinx i funkcji zewnętrznej czyli
potęgowej
14 gru 15:44
Łukasz: aha ok , a tam dalej co masz 3sin2x skąd ci się to wzięło ?
14 gru 15:46
14 gru 15:48
Nikka: pochodna (xn)' = nxn−1
14 gru 15:49
Łukasz: dzięki , przeanalizuje to
14 gru 15:52
Łukasz: no wiem właśnie , ale myślałem że ten wzór nie dotyczy sinusa , tylko liczby np. 3x2
14 gru 15:54
Nikka: dotyczy
14 gru 15:55