funkcje, wykrasy, pomocy !! <prosi>!!
Damian17: Sporządź wykresy funkcji i omów ich własności.
1)f(x)=2x−2
2)f(x)= |−1x+1| +2
3)f(x)=x|x|−1
Proszę czy ktoś pomoże?
13 gru 17:28
Damian17: wiem, że to pracochłonne zadanie, ale pojęcia nie mam jak to zrobić bo mnie nie było na
lekcjach.
nie było mnie ne tej lekcji, i mieli jeszcze przesunięcie tego wykresu ale to jest proste i sam
z tym dam radę.
Prosiłbym tylko bardzo o rozwiązanie tych przykładów
13 gru 17:53
Damian17: Aaa i wiem że jest to do tematu, Funkcje homograficzne
13 gru 17:54
Damian17: pomoże ktoś?
13 gru 18:05
Damian17: proszę o pomoc...
13 gru 18:29
Olusia: ale czego nie wiesz?
Sporzadzic wykresu? Wybrac jakies x i podstawić do y?
I taka mala podpowiedz do rysowania funcjji homograficznych
jezeli a jest dodatnie ( w twoim przykladzie 1 to liczba 2) to wykres bedzie w 1 i 3 cwiartce.
Natomiast jezeli jest ujemny to w 2 i 4.
W przykladzie 1: 2 to asymptota pionowa. Poziomej w tym przykladzie nie ma.
I tyle i rysujesz.
Warto jeszce znalezc unkty przeciecia osiami wspolrzednych. O osią Ox za y podstawiasz 0 i
obliczasz, z Osią Oy, za x podstawiasz 0 i obliczasz.
W 2 przykladzie wartosc bezwzgledna kaze Ci odbic funkcje zeby nie bylo pod osia Ox.
13 gru 18:34
Damian17: taa, fajnie bo ja dużo zrozumiałem
13 gru 18:39
Damian17: dobra, i tak wiem że tego nie zrobię, postaram się na następne półrocze. Zawsze chodziłem do
takiej pani i ona mi rozwiązywała, ale dzisiaj dopiero dostałem te przykłady a zaliczenia
semesrtu są jutro

Dobra odejdzie się bez..
13 gru 18:41
Olusia: czego nie rozumiesz
13 gru 18:41
Damian17: noo ale te własności? to co ja mam opisać, chociaż to żebym wiedział?
13 gru 18:42
Olusia: a tak wogole ktora klasa jesteś? 3?
13 gru 18:43
Damian17: aa czyli musi być jakiś wzór ogólny tak?
13 gru 18:44
Damian17: 2 liceum
13 gru 18:44
Damian17: ale mój nauczyciel nic nie tłumaczy, tylko zrobi 1 przykład na tablicy i zada nam ze zbiorów
przykłady i musimy to robić
13 gru 18:45
Olusia: ja w 3 liceum na poczatku mialam ta funkcje, w podreczniku wszystko jest pieknie wytlumaczone.
A co do wlasnosci to nie wiem o co mu chodzilo. Moze o monotonicznosci. W 1 przykladzie
funkcje jest malejąca
13 gru 18:46
Damian17: noo a ja nie mam tego w książce, miałem na końcu I klasy średnią 4,8 i na pewno bym to znalazł
w książce jeśliby było i nie prosiłbym o rozwiązanie tego zadania..
13 gru 18:48
Olusia: To nie wiem jaki twoj nauczyciel prowadzi schemat uczenia, jak nie leci z tematen przeznaczonym
na klase II. Ja w 3 na poczatku to mialem i chyba tam to powinno byc
13 gru 18:50
Damian17: aa nie wiesz o co może mu chodzić z tymi własnośćiami?
13 gru 18:52
Damian17: może jest ktoś kto mógłby mi to jeszcze tak inaczej spróbować wytłumaczyć, chcę zaliczyć ten
semestr... Ale Tobie bardzo dziękuję, trochę mi podpowiedziałeś. no i te jakieś własności
13 gru 18:54
Calineczka:): Chodzi mu o: dziedzine, zbiór wartości, miejsce zerowe, monotonicznosć, różnowartościowość,
parzystość, okresowość. To są właśnie wartości funkcji
13 gru 18:55
Calineczka:): Sorka Własności nie wartości
13 gru 18:56
Bogdan:
Jeśli należy przedstawić własności funkcji, to trzeba podać mi.in:
1. dziedzinę funkcji;
2. zbiór wartości;
3. monotoniczność;
4. znak funkcji (przedziały, w których funkcja dodatnia oraz przedziały, w których funkcja
jest ujemna);
5. miejsca zerowe;
6. punkty przecięcia wykresu osi y;
7. ekstrema funkcji;
8. asymptoty (o ile istnieją);
9. parzystość, nieparzystość, okresowość, różnowartościowość.
Można również podać różne postacie wzoru funkcji: np.: postać ogólną, postać kanoniczną,
postać iloczynową (o ile istnieje).
13 gru 18:59
Damian17: no dobrze to może bym to opisał, ale najpierw muszę to narysować
13 gru 19:01
Bogdan:
Tak, trzeba wykonać szkic wykresu funkcji
13 gru 19:03
Damian17: miałem małą przerwę w szkole (miesiąc) i nie zbyt bardzo rozumiem
13 gru 19:03
Olusia: Opisze Ci moze troche funkcje homograficzną
Wzór ogolny to
f(x)= a/x−p + q
gdzie:
jezeli a jest dodatnie wykres funkcji jest w 1 i 3 cwiartce
jezeli a ujemne jest w 2 i 4
p − asymptota pionowa
q− asymptopa pozioma
Teraz mysle ze bez problemu narysujesz wykres 1
13 gru 19:05
Damian17: oo noo już dużo lepiej, czyli sobie upraszaczam to co mam do tego ogólnego. DObra to tyle
wiem.
Aa co to są te asymptony, nie miałem nigdy tego
13 gru 19:10
Damian17: aa czyli tak y=−1x +1+2
13 gru 19:11
Damian17: ii później biorę samo −1x i do tego podstawiam?
13 gru 19:13
Olusia: Jak zes to uproscil

Wartosc bezwzgl;edna opusciles?
Asymptoty to miejsca w ktorych wykres funkcji nie moze wejsc. Rysuje sie je jako przerywane
linie i te lini wykres nie moze przeciąc
13 gru 19:13
Damian17: i rysuję funkcję? i jeżeli wartość bezwzględna ti zmieniam znaki w punktach z tej pierwszej?
13 gru 19:15
Damian17: ten przykład robię |−1x+1 +2|
13 gru 19:16
Bogdan:
Do
Olusi,
| | a | |
f(x) = a/x − p + q czytamy f(x) = |
| − p + q. Należało zapisać: |
| | x | |
| | a | |
f(x) = |
| + q względnie f(x) = a / (x − p) + q. |
| | x − p | |
13 gru 19:23
Damian17:

coś takiego?
13 gru 19:23
Damian17: Bogdan możę Ty byś mi pomógł?
13 gru 19:24
Damian17: jest ktoś kto to potrafi to rozwiązać od A do Z, chociaż ten przykład |−1x+1 +2|
13 gru 19:31
Bogdan:
O który przykład Damianie pytasz?
13 gru 19:32
Damian17: o ten Tutaj co napisałm wyżej

13 gru 19:34
Bogdan:
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków. Czy w liczniku jest −1? Czy wartość
bezwzględna obejmuje cały ułamek?
13 gru 19:35
Damian17: tak tak to jest cała wartość bezwzględna wszytsko się tam znajduje
13 gru 19:36
Damian17: i w liczniku jest "−1"
13 gru 19:36
Bogdan:
| | −1 | |
Najpierw trzeba narysować wykres y = |
| + 2 (patrz rysunek). |
| | x + 1 | |
Część wykresu znajdującą się pod osią x trzeba przerzucić (odbić) na drugą stronę tej osi,
| | −1 | |
powstanie wtedy wykres y = | |
| + 2| |
| | x + 1 | |
13 gru 19:49
Damian17: aa czyli to "−1" i "+2" świadczy o przesunięciu wykresy tak?
13 gru 19:54
Bogdan:
Tak, wektor przesunięcia w = [−1, 2]
13 gru 19:54
Damian17: aa no to troszkę zrozumiałem.
czyli Df: (−4;−1) suma (−1;2)?
13 gru 19:58
Damian17: wartośći (−1;2) suma (2;5)?
13 gru 19:59
Damian17: jakie są jeszcze własności?
13 gru 20:00
Bogdan:
Nie.
Dziedzina to: Df: x∊R \ {−1}
13 gru 20:00
Bogdan:
Zbiór wartości ZWf: y∊R \ {2}
13 gru 20:01
Damian17: aa no tak to jest w wektora, dobrze myślę, rzeczywiste prócz tych z wektora
13 gru 20:02
Damian17: są jeszcze jakieś własnośći dal tej funkcji?
13 gru 20:11
Bogdan:
Wymieniłem wcześniej w 9 punktach różne własności funkcji, trzeba je podać.
13 gru 20:18
Damian17: aha już sobie z tym poradziłem wszystko jest dobrze

Dzięki wielkie zrozumiałem to mniej więcej
13 gru 20:21
Bogdan:
Podaj monotoniczność, sprawdzę, czy tę własność umiesz dobrze zapisać.
Chętnie zobaczyłbym pozostałe zapisane przez Ciebie własności.
13 gru 20:27
Damian17: noo monotoniczność czyli dla jakich argumentów f rośnie czyli (−∞; +∞)\ {1} czy tak ?
13 gru 20:46
Damian17: aa miałbym jeszcze pytanie, czy jeśli wartość bezwzględna będzie tylkko ułamek a ta "2" nie
będzie w wartości to coś się zmieni?
13 gru 20:47
Damian17: miejsce zerowe to −1
13 gru 20:52
Bogdan:
Monotoniczność jest źle zapisana.
13 gru 20:54
Damian17: dodatnia od zera do +∞ \{−1}
ujemna od −∞ do zera \{−1}
czy tak?
13 gru 20:55
Damian17: aa monotoniczność rośnie dla R\{−1} czy tak?
13 gru 20:57
Damian17: przecięcie osi y to jest punkt 1
13 gru 21:03
Bogdan:
| | −1 | |
Tak wygląda wykres y = | |
| + 2| |
| | x + 1 | |
13 gru 21:04
Bogdan:
Monotoniczność, znak funkcji, miejsce zerowe − źle, podaj jeszcze raz.
13 gru 21:06
Damian17: noo a tamten prędzej wykres to jest gdyby ta "2" stała za wartością bezwzględną tak?
13 gru 21:07
Damian17: ale czy ona jest ciągła czy kończy się tak jak jest narysowane
13 gru 21:08
Bogdan:
A jak myślisz patrząc na wzór funkcji ?
13 gru 21:12
Damian17: że jest ciągła?
13 gru 21:16
Bogdan:
Funkcja jest ciągła dla x∊Df
13 gru 21:23
Damian17: czyli tak rosnąca w przedziałach (−∞;0), (0;+∞) teraz dobrze?
13 gru 21:23
Damian17: dla x⇒(−∞;0) przyjmuje wartości ujemne
dla x∊(0;+∞) wartości dodatnie
13 gru 21:25
Damian17: nie osiąga wartości najmniejszych ani największych
13 gru 21:25
Damian17: aa osie układu są tymi asymptonami
13 gru 21:26
Damian17: oj źle wartośći ujemne są od +∞; 0
aa ujemne od −∞; 0
na odwórt zrobiłem
13 gru 21:29
Damian17: a dodatnie od −∞;0 **
13 gru 21:30
Damian17: tak teraz mam rację? ;>
13 gru 21:37
Bogdan:
| | −1 | |
Kombinuj dalej, na razie nie podałeś poprawnie własności funkcji f(x) = | |
| + 2|. |
| | x + 1 | |
13 gru 21:42
Damian17: nie no ja wymiękam...

potrzebuję własności dla obu tych funkcji
f(x2|
bo nie jstem pewnien która będzie..
Proszę napisz mi...
13 gru 22:17
Damian17: | | −1 | |
aa ta druga to f(x)=| |
| +2|
|
| | x+1 | |
różnią się tylko tą wartością bezwzględną..
Napisz mi proszę..
13 gru 22:18
Damian17: Bogdan naprawdę nie mam pojęcia... wiem że może dobrze kombinuje ale już mi pomysły uciekły jak
to może być inaczej..
13 gru 22:32
Damian17: trochę mi teraz namieszałeś...
byłbym wdzięczny gdybyś mi podał własności ty obu funkcji które Ci napisałem.
i tak już dużo wiem, jak narysować wiem, tylko własności nie potrafię wyznaczyć, ale byłbym
wdzięczny...
13 gru 22:44
AROB: Damianie jesteś jeszcze ? Chciałabym Ci pomóc.
13 gru 23:53
Anna: Narysuj wykres funkcji f(x)= −3/x dla a ≠o i omów własnosci tej funkcj na podstawie wykresu.
POmocy PILNI
3 cze 20:24
5-latek : Prosze zalozyc nowy temat
3 cze 20:37