MACIERZ
MACIERZ: MACIERZ
Liczby 1798, 2139, 3255, 4867 dziel¸a si¸e przez 31. Uzasadnić, że wyznacznik
|1 7 9 8|
|2 1 3 9|
|3 2 5 5|
|4 8 6 7|
również dzieli się przez 31 (bez obliczania tego wyznacznika).
13 gru 19:29
MACIERZ: Wie ktoś z jakiego tw, trzeba skorzystać?
13 gru 19:43
tOm: Wie ktos jak to ruszyc? Bo mam podobny problem co kolega wyżej
20 gru 17:02
AS:
|1000 700 90 8|
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| * |
| | 2000 100 30 9| = |
| 1000 | | 100 | | 10 | |
|3000 200 50 5|
|4000 800 60 7 |
|1798 700 90 8| |58*31 7 9 8|
10
−6* |2139 100 30 9 | = 10
−3* | 69*31 1 3 9|
|3255 200 50 5 | |105*31 2 5 5|
|4867 800 60 7| | 157*31 8 6 7|
Ponieważ elementy pierwszej kolumny są podzielne przez 31
to świadczy o podzielności wyznacznika przez 31,gdyż 31
można wyłączyć przez wyznacznik
20 gru 18:25
dark: i fail, bo nie mozesz mieć ułamka przed wyznacznikiem

wykazałeś nic
18 sty 00:59
AS: To przepisz do postaci
| 56*31 700 90 8|
| 69*31 100 30 9|
|105*31 200 50 5|
|157*31 800 60 7|
i co zgadza się?
18 sty 09:19
AS: Anuluję ostatni zapis − jest błędny
18 sty 10:51
AS:
Korzystam z własności wyznacznika.
Jego wartość się nie zmieni jeżeli do jednej kolumny (rzędu) dodać
odpowiednie elementy innej kolumny (rzędu) pomnożonej przez stałą.
Do czwartej kolumny dodaję elementy pierwszej kolumny pomnożonej przez 1000
Do czwartej kolumny dodaję elementy drugiej kolumny pomnożonej przez 100
Do czwartej kolumny dodaję elementy trzeciej kolumny pomnożonej przez 10
Uzyskuję wyznacznik
|1 7 9 1798| |1 7 9 58*31| |1 7 9 58|
|2 1 3 2139| = |2 1 3 69*31| = 31*| 2 1 3 69|
|3 2 5 3255| | 3 2 5 105*31| | 3 2 5 105|
|4 8 6 4867| | 4 8 6 157*31| | 4 8 6 157|
co świadczy o podzielnoci przez 31.
Teraz już chyba nie ma wątpliwości.
18 sty 14:33