Jak rozwiązać równania?
HaWaN: Jak rozwiązać następujące równania?
a) x3−4x2+5x−2=0
b) 2x3+x2+x−1=0
c) x4−4x3−8x2+36x−9=0
d) x6−8x3+15=0
12 gru 19:36
HaWaN: Pomoże ktoś?
Potrzebne mi te sposoby na sprawdzian :<
13 gru 19:39
Eta:
a) W( 1) = 1 −4 +5 −2 =0
podziel ; x3 −4x2 +5x −2 ) : ( x −1) =......
i wyznacz pierwiastki tego ilorazu
b) podobnie: W(12= 14+14+12−1=0
podziel 2x3 +x2 +x −1 ) : ( x −12)
c) W( 3)= 81 −108 −72 +108 −9 =0
wykonaj dzielrenie przez ( x −3)
d) zastosuj podstawienie:
x3= t x6= t2
13 gru 20:36
ula: A)
sprawdź jakie mogą być miejsca zerowe
np, 1,−1,2,−2
(1) 1−4+5−2=0 czyli 1 jest miejscem zerowym , wielomian dzieli się na (x−1)
1 sposób wyznaczników
1 −4 5 −2
1 1 −3 2
1 −3 2 0
zostanie x2−3x+2=0
Δ=1
x1=1
x2=2
czyli (x−1)(x−1)(x−2)=0 → x=1, x=2
2) jak nie umiesz wyznaczników to dzielenie wielomianu przez (x−1)
13 gru 20:43