Oblicz wartości
piko666: Oblicz dla jakich wartości m prosta będąca wykresem funkcji liniowej określonej wzorem
y=(2m+1)x+3m−2
a)przecina oś y w punkcie o rzędnej dodatniej
b)tworzy z osią x kąt rozwarty
POMOŻECIE


14 gru 14:48
Bogdan:
y = ax + b
b to rzędna punktu przecięcia osi y,
a = tgα, jeśli prosta tworzy z osią x kąt rozwarty, to tgα < 0
14 gru 15:01
piko666: No tak ale dalej nie wiem jestem ciemny. Możesz napisać wszystko dokładniej
14 gru 15:10
Nikka: a)
jeśli wykres funkcji ma przecinać oś OY w punkcie o rzędnej dodatniej to b ma być większe od
| | 2 | |
zera czyli 3m − 2 > 0 → 3m > 2 → m > |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
b) a = tgα i tgα < 0 czyli 2m + 1 < 0 → 2m > −1 → m > − |
| |
| | 2 | |
14 gru 15:36