prosze pomóżcie
wirtualna: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3=5x2−x−5 jest równa R(x)=x2+2x−4.
wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2−1
13 gru 18:16
wirtualna: P(x)= x3+5x2−x−5 teraz jest dobrze
13 gru 18:36
Eta:
P(x) = x3 +5x2 −x −5= x2( x +5) −( x+5) = ( x+5)( x2 −1)= ( x+5)( x+1)(x −1)
F(x) = x2 −1 = ( x+1)(x −1)
to: W(x) = P(x)*Q(x) + R(x) = (x+5)(x+1)(x−1)*Q(x) + x2 +2x −4
i W(x) = F(x)*Q1(x) + r(x) = ( x+1)(x−1) *Q1(x) + ax +b −−−to szukana reszta
W( −1) = (−1+5)*0*(−2) *Q(−1) + ( −1)2 +2*(−1) −4 = 0 −5= −5
to: W(−1) = (−1+1)(−1−1)*Q1(−1) −a +b
to −a +b = −5
podobnie dla;
W( 1) = 0 + 1 +2*1 −4 = −1
W(1)= 0 a +b => a +b = −1
rozwiąż układ równań
−a +b = −5
a +b = −1
−−−−−−−−−−−− ....... wyznacz a i b i podaj r(x) = ax +b
13 gru 22:41