układ równań
Dawid: {2x−3(4x−y)=−3x−17+2(2x−1)
{3x−1y=5
proszę o pomoc
13 gru 19:15
rozalia: {2x−3(4x−y)=−3x−17+2(2x−1)
{3x−1y=5
{ 2x −12x+3y= −3x − 17+ 4x −2
{ 3x−y =5
{2x−12x +3x −4x +3y= − 19
{ 3x −y = 5
{ − 11x + 3y= −19
{ − y = 5 − 3x ( obie strony pomnożymy przez −1)
{− 11x + 3y = − 19
{ y = − 5 +3x ( za "y' wstawimy do I równania)
{ − 11x + 3 (−5 +3x) = −19
{ y = − 5 +3x
{ −11x −15 + 9x = −19
{y = − 5 +3x
{ −2x = −19 +15
{y = − 5 +3x
{ − 2x = −4
{ y = − 5 +3x
{ x = 2 x=2
{y = −5 + 3 * 2
y= −5 + 6
y = 1 y= 1
13 gru 21:38
13 gru 22:32
13 gru 22:32