Zadanie
kropla wody: błagam pomózcie(2x−1)3−(x+1)3+(x+2)3−(x+2)(x2−2x+4)
wynik powinien wyjsc 7x3−9x2+15x−2
z gory dziekuje
prosze o zrobienie i wytłumaczenie tego zadania
13 gru 20:00
ind: wyliczasz wzory skróconego mnożenia
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 jak masz (a+b)3 to wzór jest taki sam ale ma same plusy
(a−b)2=a2−2ab+b2 (a+b)2=a2+2ab+b2
i wyliczasz :
8x3−12x2+6x−1−(x3+3x2+3x+1)+x3+6x2+12x+8−(x3−2x2+4x+2x2−4X+8)=
=8x3−12x2+6x−1−x3−3x2−3x−1+x3+6x2+12x+8−x3+2x2−4x−2x2+4x−8=
(dodajesz wyrazy podobne − czyli wszystkie x3, x2,x, i wyrazy wolne− pozostałe)=
=7x3−9x2+15x−2
14 gru 11:15