ratunku
Ola: pomocy


?. Ile litrów soku trzeba dodać do 5 litrów wody, żeby mieszanka zawierała 20%
soku.
14 gru 20:03
kasia:
14 gru 20:19
ola:
14 gru 20:29
14 gru 20:37
student: 1,25l ?
14 gru 20:49
student: 1,25l ?
14 gru 20:50
Jarek: układamy proporcje:
5 l. wody − 80%
x l. mieszanka −100%
x= 6,25 − litry mieszanki
6,25−5=1,25 − litry soku
Odp. Trzeba dolać 1,25 litra soku.
14 gru 20:54
Jarek: układamy proporcje:
5 l. wody − 80%
x l. mieszanka −100%
x= 6,25 − litry mieszanki
6,25−5=1,25 − litry soku
Odp. Trzeba dolać 1,25 litra soku.
14 gru 20:54
ola: dzięki
14 gru 21:01