funkcje trygonometryczne
progresywnie: Teraz chodzi mi o sprawdzenie zad.:
Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma dłg. 20 cm. Wyznacz dłg. przyprostokątnych,
jeśli wiadmomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od drugiego kąta ostrego.
Wysokość oznaczyłam x, podstawę trójkąta y.
Obliczyłam sobie na chłopski rozum, nie na wzór, że te kąty to 15 i 75 stopni. Zrobiłam
rys.gdzie 15 stopni dałam w 'dolny' kąt ostry.
Potem:
sin15= x/20
0,2588=x/20
x=0,2588*20
x=5,176
cos15=y/20
0,9659=y/20
y=20*0,9659
y=19,318.
dobrze... ?
14 gru 01:03
Eta:
prawidłowe odp; to:
| | √2 | |
x = 20* |
| ( √3−1)= 5√2(√3−1)
|
| | 4 | |
| | √2 | |
y = 20* |
| ( √3+1)= 5√2(√3+1)
|
| | 4 | |
Nie należy brać przybliżeń z tablic

Powinnaś obliczyć:
sin15
o = sin( 45
o − 30
o)= sin45
o *cos30
o − c0s45
o*sin30
o=
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| (√3−1)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
podobnie
| | √2 | | √2 | | √2 | | 1 | |
cos15o = sin75o = sin( 45o+30o)= |
| * |
| + |
| * |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
bo teraz sprawdzając ma się zgodzić zalezność z tw. Pitagorasa:
czyli [5
√2(
√3−1)}
2 + [5
√2(
√3+1)}
2 = 20
2
25*2 ( 3 −2
√3+1) + 25*2( 3−2
√3+1) = 50( 4−2
√3) + 50(4+2
√3)=
= 200 −100
√3 +200 +100
√3= 400
więc 400= 20
2
czyli 400= 400 −−−− zachodzi tw. Pitagorasa
Dobranoc
14 gru 01:30