matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi artmetyczne !! PROSZĘ o pomoc :((
Olcia:
Rozwiąż równanie przyjmując że jego lewa strona jest sumą kolejnych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego. a) 6+10+14+...+(4n+2)=20 400 gdzie n∊N+ b)2+5+8+...+x=392 PROSZĘ o pomoc
13 gru 16:38
BiebrzaFun :
a) a
1
=6 r=4 a
n
=6+4(n−1)
6+6+4(n−1)
S
n
=
*n=20400/ *2
2
4n
2
+8n−40800=0 /:4 n
2
+2n−10200=0 Δ=40804
√
Δ
=202 n
1
=−102<0 n
2
=100 odp n=100 b)analogicznie
13 gru 17:12
Olcia:
dziękuje a możesz mi jakoś podpowiedzieć
13 gru 17:17
BiebrzaFun :
a
1
=2 r=3 x=a
n
=2+3(n−1)=3n−1
2+3n−1
3n+1
S
n
=
*n=
*n=392/ *2
2
2
3n
2
+n−784=0 Δ=1+9408=9409
√
Δ
=97 n
1
<0 n
2
=16 x=3n−1=3*16−1=47
13 gru 17:27
Olcia:
dziękuje
13 gru 18:27