zadanie maturalne z operonu
ola: zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrelizowac zamówienie na
czas , postanowiono wykonywac dziennie jednakowa liczbe taboretow. po wykonaniu 66 i dwie
trzecie % zamowienia usprawniono produkcje tak ze dziennie produkcja wzrosła o 4 taborety ,
zas zamowieie zrealizowano o 5 dni wczesniej . WciAGU ILU DNI PLANOWANO WYKONAC ZAMOWIENIE
25 lis 17:02
Eta:
Proste zadanie
| | 200 | | 1 | |
6623% z 720 = |
| * |
| *720 = 480 taboretów już wykonano
|
| | 3 | | 100 | |
zostało do wykonania; 720 − 480 =240 taboretów
x −−− dzienna produkcja przed zmianami , x >0
x+4 −−− dzienna produkcja po zwiększeniu normy o 4 taborety
| 720 | |
| −− ilość dni planowanych na realizację całego zamówienia
|
| x | |
| 240 | |
| −−− ilość dni planowanych na realizację pozostałej części zamówienia
|
| x | |
| 240 | |
| −−− ilość dni wykonania po zwiększeniu normy dziennej
|
| x+4 | |
więc
| 48 | | 48 | |
| − |
| = 1 /* x(x+4)
|
| x | | x+4 | |
48(x+4) − 48*x = x(x+4)
po uporządkowaniu otrzymamy:
x
2 +4x − 192=0 Δ= 784
√Δ= 28
x
1 = 12 v x
2 = −16 −−− odrzucamy ( nie spełnia warunków zadania
odp: Zamówienie planowano wykonać w ciągu
60 dni
a wykonano w ciągu 55 dni
25 lis 19:08
daria: Liczba 272 *96 jest równa
14 gru 16:39
Luk: funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość 3 i jedna piąta , a zbiorem rozwiązan
nierówności f(x) > 0 jest przedział ( −5,−3) Wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej
25 sty 15:10
Eta:
Do
Luk
zobacz tu ;
35268
25 sty 15:19
Luk: Zbadaj , czy istnieje taka wartośc współczynnika a , dla której wielomiany W(x) i [ Q(x) ] do
kwadratu są równe , jeśli Q(x) = x kwadrat + ax − 1 , W(x) = x do czwartej + 2x do trzeciej +
x kwadrat − 2x + 1
25 sty 18:05
lo: yeah
23 lut 11:34
wynne : ale że hopy nie mogą zrobić układu równań tylko sie bawią iksami jak pedały
1 lut 22:11