Wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej
A: Funkcja kwadratowa f przyjmuje najwieksza wartosc rowna 3 i1/5, a zbiorem rozwiązań
nierównosci f(x)>0 jest przedział (−5,3). Wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej
P.S w podpowiedzi jest skorzystaj z postaci iloczynowej funkcji
23 sty 19:43
Eta:
więc tak:
a <0 −−− ramiona paraboli skierowane są do dołu
x
1= −5 x
2= 3
| | x1+x2 | | −5+3 | |
to: xw= |
| = |
| = −1
|
| | 2 | | 2 | |
zatem ; f(−1) = 3
15
z postaci iloczynowej:
f(x) = a( x +5)(x −3) i f(−1)= 3
15 =
165
165= a( −1+5)(−1−3) => −16a=
165
to
a= −15
f(x )= −
15(x +5)(x−3) = −
15( x
2 +2x −15)
odp:
f(x)= −15x2 −25x +3
24 sty 00:11
24 sty 00:26
Luk: Zbadaj , czy istnieje taka wartośc współczynnika a , dla której wielomiany W(x) i [ Q(x) ] do
kwadratu są równe , jeśli Q(x) = x kwadrat + ax − 1 , W(x) = x do czwartej + 2x do trzeciej +
x kwadrat − 2x + 1
25 sty 18:05