TRYGONOMETRIA Błagam o pomoc!!!!!
mi$ka:

Zad 1. Wyznacz długości boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym ABC (kąt C jest katem
prostym) wiedząc, mając dane:
a) │BC│= 8 cm │∡ A│= 60 stopni
b) │BC│= 5 cm │∡ AC│= 5√3 cm
c) │BC│= 6 cm │∡ A│= 30 stopni
d) │BC│= 4 cm │AC │= 4√3 cm
Zad 2.
Długości przekątnych rombu wynoszą e= 6 cm, f= 2√3 cm. Oblicz długości boku rombu oraz miarę
kąta ostrego zawartego między bokami.
Zad 3.
Bok rombu ma długość 6 cm i kąt ostry 60 stopni. Oblicz długość przekątnych i pole rombu.
Zad 4.
Wyznacz kąt α wiedząc, że:
a) 2cos 4d=1
b) 1+ cos α= 2√3 przez 2 (powinna być kreska ułamkowa ale nie umiem

)
c) 2sin3α= 1
d) sinα + 1= 2+√3 przez 2 (kreska ułamkowa)
Zad 5.
Uprość wyrażenia:
a) (1+Sinα)(1−Sinα)− Cos[do kwadratu]α=
b) (1− Cosα)(1+Cosα)−Sin[do kwadratu]α=
Zad 6.
Wiedząc, że
a) tg α=3/2
b) ctg α= 2/3
wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Zad 7.
Udowodnij tożsamości:
a) (tgα+ ctgα)(1/sinα − sin α) (1/cosα− cosα)= 1
b) (1/cosα− cosα) (1/sinα − sin α)(tgα+ ctgα)= 1