prosze pomóżcie
wirtualna: x4+x3−7x2−13x−6=0
rozwiaż i określ krotność pierwiastków
13 gru 18:33
Eta:
kandydaci na pierwiastki całkowite, to: −1,+1, −2,+2,−3, +3, −6, +6
W( −1) = 1 −1 −7 +13 −6 =0 => x= −1 jest pierw. W(x)
W( −2) = 16 −8 −28 +26−6= 0 => x= −2 jest pierw. W(x)
wykonujemy dzielenie przez ( x+1)(x+2)= x2 +3x +2
x4 +x3 −7x2 −13x −6) : ( x2 +3x +2)= x2 −2x −3
−x4 −3x3−2x2
−−−−−−−−−−−−
= −2x3 −9x2 −13x
+2x3 +6x2 +4x
−−−−−−−−−−−−−−
= −3x2 −9x −6
+3x2 +9x +6
−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
otrzymamy rozkład na czynniki:
W(x) = ( x2 −2x −3)(x +1)(x +2)
policz deltę dla : x2 −2x −3 =0 i podaj pozostałe pierwiastki
14 gru 00:28