| 2n2+4n+2 | ||
an= | ||
| n+1 |
| 2n2+4n+2+4n+4+2 | 2n2+8n+8 | |||
an+1= | = | |||
| n+2 | n+2 |
| 2n2+8n+8 | 2n2+4n+2 | ||
− | = nie wiem jak to sprowadzić do wspólnego mianownika | ||
| n+2 | n+1 |
rozpisać tak i skrócić ( n+1) w liczniku i mianowniku bo n+1 ≠0 dla n€N
| 2( n2 +2n+1) | 2( n+1)2 | |||
an= | = | = 2(n+1)= 2n +2
| ||
| n+1 | n+1 |
Lubicie ....utrudniać sobie życie
| 2(n2+2n+1) | 2(n2+2n+1) | 2(n+1)2 | ||||
an= | = | = | =2(n+1),może teraz będzie | |||
| n+1 | n+1 | n+1 |
tamto rozumiem
Eta ,Wszystkiego najlepszego z okazji 28 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego
| 1 | ||
3+4r=4⇒r= | ||
| 4 |
| 1 | ||
a1+ | =3 | |
| 4 |
| 3 | ||
a1=2 | ||
| 4 |

!( działałam aktywnie w szeregach
Solidarności )
Dziś coraz częściej zastanawiam się ...... po co mi to było?
Pozdrawiam
" to było z kolejnego zdublowania rozwiązania
Ja odczułem tylko brak teleranka
,a z całego okresu najbardziej utkwiły mi w pamięci kartki
np. na słodycze ,które można było wymieniać (za paczkę papierosów chyba 4 czekolady),albo
sprzedaż wiązana do paczki makaronu koniecznie trzeba było kupić dżem,kolejki kilkugodzinne po
proszek do prania,jaja
i wiele innych śmiesznych rzeczy.