Eta:
Najprościej jest skorzystać ze wzorów Viete
'a dla równania st. 3
Wprowadzam współczynnik a
1 , by nie było kolizji oznaczeń
bo parametr w tym równaniu jest "a"
a
1x
3 +bx
2 +cx +d=0 ; x
3 −6x
2 +ax +10 =0 a
1=1 b= −6 c= a d= 10
| | −b | |
to: 1) x1 +x2 +x3 = |
| = 6
|
| | a1 | |
| | c | |
2) x1*x2 + x1*x3 + x2*x3 = |
| = a
|
| | a1 | |
| | −d | |
3) x1*x2*x3 = |
| = −10
|
| | a1 | |
podstawiamy do równania pierwszego:
x
1 + x
1 +3 +x
1 +6 = 6 => 3x
1 = −3 =>
x1= −1
to: x
2= −1 +3 =
2
x
3= −1 +6 =
5
sprawdzamy: z 1) −1 +2 +5 = 6 .. ok.
z 3) x
1*x
2*x
3= −1*2*5 = −10 ... ok.
z 2) −1*2 + 2*5 −1*5 = 3 =>
a=3
odp: dla a = 3 pierwiastkami są: x
1 = −1 x
2= 2 x
3= 5