matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
iktorn:
Zbadaj czy ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= −
4
n
5
jest ciągiem geometrycznym
14 gru 20:23
M:
1 maj 19:54
Jolanta:
4
n+1
4
n
*4
a
n+1
=−
=−
5
5
a
n+1
4n*4
5
=−
*(−
)=4
a
n
5
4
n
a
n+1
Ciąg jest geometryczny ponieważ
jest stale(niezależne od n)
a
n
1 maj 23:35