krótkie zadaanko.
Katarzyna :) : PROSZĘ O POMOC 
Jeden z boków prostokąta jest o 3cm dłuższy a drugi o 1dm krótszy od boku
pewnego kwadratu. Pole prostokąta jest o 170cm kwadratowych mniejsze od pola kwadratu. Oblicz
obwód tego prostokąta.
20 gru 20:18
ANNA: pomagam
20 gru 20:19
ANNA:

a = x + 3, b = x − 10 ob=? ob = 2a + 2b
ab + 170 = x
2
(x+3)(x − 10) + 170 = x
2
x
2 −10x + 3x − 30 + 170 = x
2
−7x = − 140 ⇒
x = 20
a = 23 cm, b = 10 cm , czyli
ob = 66 cm
20 gru 20:26
Katarzyna :): Dziękuję ; )
20 gru 20:31
ANNA:
20 gru 20:32