Po przecięciu sześcianu daną płaszczyzną, odcięta część jest ostrosłupem prawidłowym
trójkątnym. Z ΔSBB' w ostrosłupie wyznaczam h za pomocą x :
h2 + k2 = x2
| 2 | a√3 | |||
h2 + ( | * | )2 = x2 | ||
| 3 | 2 |
| a√3 | ||
h2 + ( | )2 = x2 | |
| 3 |
| x√2*√3 | ||
h2 + ( | )2 = x2 | |
| 3 |
| 2 | ||
h2 + | x2 = x2 | |
| 3 |
| x2 | x | x√3 | ||||
h2 = | ⇒ h = | = | ||||
| 3 | √3 | 3 |
| x√3 | 2 | |||
IDSI = IDB'I − h = x√3 − | = | x√3 | ||
| 3 | 3 |
| ISB'I | h | |||
Wyznaczam żadany stosunek: | = | = | ||
| IDSI | IDSI |
| x√3 | 2x√3 | 1 | ||||
= | : | = | = 1 : 2 | |||
| 3 | 3 | 2 |
V sześcianu= x3
to: Vostr= 16*x3
ponad to V ostr= 13*PΔBC'A'*IB'SI , gdzie IB'SI −−− dł. wysokości
ostrosłupa
trójkąt BC'A' jest równoboczny o boku długości x√2
to
| (x√2)2*√3 | x2√3 | |||
PΔBC'A/= | = | |||
| 4 | 2 |
| x2√3 | ||
16x3= 13* | *IB'SI
| |
| 2 |
| x√3 | ||
to IB'SI= | ||
| 3 |
| IB'SI | 1 | |||
= 13:23= 13*32= | ||||
| ISDI | 2 |