matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
mmmantol:
x
3
całka z
dx
1−x
24 gru 13:25
Mateusz:
Zajrzyj tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/2306.html
masz wiele podobnych przykładów całek funkcji wymiernych
24 gru 13:28
AS:
x
3
1
= −x
2
− x − 1 −
1−x
x − 1
x
3
dx
|
dx = −|x
2
dx −|xdx − |dx − |
=
1 − x
x − 1
−x
3
x
2
−
− x − ln(x − 1) + C
3
2
24 gru 14:40