matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
cinekxcv:
lim = 7tg5x/2tg3x nie można korzystać z delopitala
(x−−>0 ) rozwiązywałem to tak ale nie wiem czy dobrze : lim − 7/2* 3x/tg3x* tg2x = 7/2 *1*0 = 0 ale to chyba nie tak prosze o pomoc
20 gru 21:27
Jolanta:
Spróbuj skorzystać ze wzorów ze strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html,
a w szczególności ze wzoru tg(α+β). Powodzenia
21 gru 13:19
Edek:
cienkxcv
tgx
jest taka zależność dla tg przy x→0
=1
x
korzystając z tego mamy
tg5x
7*
*5x
5x
7*5x
35
lim
= lim
→
tg3x
2*
*3x
3x
2*3x
6
22 gru 13:25