Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy
krystian prosi o pomoc: Zad. 1: a) Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy pod
kątem 30stopni , a przekątna ściany bocznej ma długość d. Oblicz pole powierzchni tego
graniastosłupa.
b) Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krótsza przekątna ma
długość d , a dłuŜsza przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni.
Jolanta:

Zad1. a)
Pc=Pb+2Pp
Pb=4*a*b
Pp=a
2
a− krawędź podstawy, b − wysokość
d − przekątna ściany bocznej.
Tw.Pitagorasa
1)
a2+b2=d2
Następnie
D− przekątna graniastosłupa
x− przekątna podstawy
x=a
√2
tg30
o =
bx =
ba√2
2)
√3/3 = b/(a√2)
Zatem otrzymujemy układ równań:
a2+b2=d2
√3/3 = b/(a√2)
gdzie d jest dane natomiast a,b − szukane.
(2/3)a
2 + a
2 = d
2
a
2=(3/5)d
2, to a=
√15/5d
b
2=d
2−a
2
b
2=(2/5)d
2, to b
2=
√10/5d.
Więc Pc=4*(
√6/5)*d
2+2*(3/5)*d
2
Pc=(4
√6+6)*d
2/5 − na pewno dobrze
zad1b)
Zapiszę tylko najważniejsze zależności.
H − wysokość graniastosłupa
a − krawędź podstawy
h − wysokość trójkąta równobocznego (sześciokąt w podstawie jest zbudowany z takich 6
trójkątów )
d − krótsza przekątna
D − dłuższa przekątna
z trójkąta prostokątnego o bokach H,D,2*a
tg60
o=H/(2*a)
z trójkąta prostokątnego o bokach H,d,2*h
Tw. Pitagorasa H
2+(2h)
2=d
2
Pamiętając,że h=(a
√3)/2 w trójkącie równobocznym rozwiążesz dalej to zadanie.
Powodzenia.