wielomiany
Marcin: Prosze o pomoc
Wyznacz najmniejsza wartość wyrażenia x3+y3 wiedzac że x+y=2
20 gru 23:02
edyskam: nie wiem czy o to chodzi:
x3+ (2−x)3
x3+6−12x+6x2−x3=f(x)
f(x)= 6x2−12x+6
f(x)= x2−2x+1
Δ=0
x=1
20 gru 23:09
Bogdan:
23 = 8, a nie 6
20 gru 23:15
Marian: Powinno być
f(x)=6x2−12y+8
delta=−48
wierzchołek to liczba q=−(−48)/24
q=2
najmniejsza wartość
20 gru 23:17
Bogdan:
Można pójść drogą wskazaną przez
edyskam.
f(x) = x
3 + 8 − 12x + 6x
2 − x
3 ⇒ f(x) = 6x
2 − 12x + 8
| | 12 | |
Funkcja ta posiada minimum dla x = |
| = 1, ymin = f(1) = 6*12 − 12*1 + 8 = 2 |
| | 2*6 | |
20 gru 23:19
Bogdan:
Obliczanie Δ jest w tym przypadku zbędne.
Można obliczyć y
W (rzędną wierzchołka) na 3 inne sposoby:
x
W = 1
1. y
W = f(x
W), y
W = 6*1
2 − 12*1 + 8 = 2
| | b | |
2. yW = c + |
| * xW, yW = 8 − 6*1 = 2 |
| | 2 | |
3. y
W = c − a * x
W2, y
W = 8 − 6*1
2 = 2.
20 gru 23:25
Marcin?: skąd takie wzory wyznaczyłeś czy to może jakies twierdzenie jest
20 gru 23:27
Bogdan:
To nie jest żadne twierdzenie.
y
W = f(x
W) jest chyba oczywiste.
| | b | |
yW = c + |
| * xW oraz yW = c − a * xW2 to wynik przekształceń znanego |
| | 2 | |
| | −Δ | |
szkolnego wzoru: yW = |
| . |
| | 4a | |
20 gru 23:30
b: |3x+30|−|x−2|
10 mar 17:14