. Pomagam.
| a√3 | ||
zauważ,że krótsza przekątna podstawy to 2* | ||
| 2 |
| a√3 | |
=cos70o | |
| 4 |

| a2√3 | ||
a) Dane: d = IAKI = 4, α = 700 V=? V= 6* | *h | |
| 4 |
| h | ||
= sinα | ||
| d |
| a√3 | ||
IAE= 2* | = a√3 | |
| 2 |
| AE | ||
= cosα | ||
| d |
| a√3 | ||
= cos700 | ||
| 4 |
| 3 | ||
Dane: d= 6, ∡DAJ = β = 300 V=? V= | a2√3*h | |
| 2 |
| AD | ||
= cosβ | ||
| AJ |
| 2a | ||
= cos300 | ||
| AJ |
| 2a | √3 | |||
= | ||||
| AJ | 2 |
| 4a | 4a√3 | |||
AJ = | = | |||
| √3 | 3 |
| h | |
= tgβ | |
| AD |
| h | √3 | ||
= | |||
| 2a | 3 |
| 2a√3 | ||
h = | ||
| 3 |
| 4a√3 | ||
d2 = a2 + ( | )2 | |
| 3 |
| 16 | ||
36 = a2 + | a2 | |
| 3 |
| 19 | 36*3 | 3*36 | 6√3 | |||||
a2 = 36 ⇒ a2 = | ⇒ a = √ | = | = | |||||
| 3 | 19 | 19 | √19 |
| 6√57 | ||
= | ||
| 19 |
| 2 | 6√57 | 4 | ||||
h= | * | * √3 = | *√171 | |||
| 3 | 19 | 19 |
| 3 | 108√3 | 4 | ||||
V = | * | * | *√171 = | |||
| 2 | 19 | 19 |
| 324√513 | ||
= | ||
| 361 |