okrag o rownaniu x^2 y^2 3x-5y=0 przecina os x w punktach o wspolrzednych:
Pawcio: okrag o rownaniu x2+y2+3x−5y=0 przecina os x w punktach o wspolrzednych:
a)(0,−3) i (0,0)
b)(−3,0) i (0,0)
c)(0,3) i (0,−3)
d)(−3,0) i (0,3)
20 gru 13:22
Pawcio: pomocy
20 gru 14:52
Jaś: musisz podstawić za x=0. następnie otrzymasz równanie kwadratowe z którego wyznaczasz y. i
sprawdzasz współrzędne punktów.
20 gru 16:18
Nikka: nie x = 0 tylko y=0...
20 gru 16:19
Edek: nikka x=0
20 gru 17:01
Nikka: punkt przecięcia z osią OX

?
20 gru 17:03
Nikka: z OY to x = 0...
a z OX to y = 0
20 gru 17:03
Pawcio: wiec jakie rozwiazanie?
20 gru 17:49
Nikka: podstaw po y liczbę 0 i oblicz x ...
20 gru 17:55
Pawcio: ok
20 gru 18:04
Pawcio: wiesz co nie wiem jak to zrobic .....
20 gru 18:09
Pawcio: help me
20 gru 18:28
Nikka: Równanie okręgu
x2+y2+3x−5y = 0
Okrąg ma mieć punkty wspólne z osią OX , równanie osi OX to y=0. Punkty przecięcia mają postać
(x, 0).
X2 + 02 + 3x − 5*0 = 0
x2 + 3x = 0
x(x+3) = 0
x = 0 lub x = −3
Stąd punkty przecięcia z osią OX to:
(0,0) i (−3, 0) czyli odpowiedź b.
20 gru 18:37
20 gru 18:39
Jaś: przepraszam, faktycznie y=0
20 gru 18:40