Rownanie z parametrem
Paweł: Wielomian f jest określony wzorem f(x)= ax4−9x3+3x2+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a
oraz b . Wiadomo, ze liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b.
Ja zrobilem tak ze f(3/2)=0
i wyszlo 81a=210 + 16b
Mam dwie niewiadome, nie wiem jak mam zapisac ze a i b to liczby pierwsze, wiec w tym momencie
nie wiem co dalej.
Zadanie wziete z matury rozszerzonej
22 gru 18:56
Nikka: chyba coś nie tak z obliczeniami (a konkretnie znaki)
22 gru 19:14
Paweł: Nikka a jak powinno być?
No moze gdzies sie machnelem z obliczeniami, ale i tak pozniej zostaną 2 niewiadome i co
dalej
22 gru 19:34
Nikka: mnie wyszło 81a + 16b = 210
Liczby pierwsze to 2,3, 5, 7, ...
a nie może być liczbą większą bądź równą 3 bo wtedy 81*3 = 243 > 210
Niech a = 2.
Wtedy 162 + 16b = 210
16b = 210 − 162
16b = 48
b = 3 − liczba pierwsza
Stąd a = 2 i b = 3.
| | 3 | |
Sprawdź czy dla podanych a i b f( |
| ) = 0. |
| | 2 | |
22 gru 20:15