matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Karolinnka:
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem
5x
f(x)=
5x
3
+ 2x
2
− 15x − 6
bardzo proszę o pomoc
21 gru 18:48
Godzio:
5x
3
+2x
2
−15x−6≠0 5x
3
−15x+2x
2
−6=5x(x
2
−3) + 2(x
2
−3) = (x
2
−3)(5x+2) = (x−
√
3
)(x+
√
3
)(5x+2)≠0
2
x≠
√
3
x≠−
√
3
x≠−
5
21 gru 18:53
Karolinnka:
dziękuję
21 gru 18:56