średnia arytmetyczna
Danka: Proszę pomóżcie. Wytłumaczcie mi jak mam rozwiązywać takie zadania ze średniej
arytmetycznej...
W pewnej firmie zatrudniającej 15 pracowników średnie wynagrodzenie wynosi 3800zł. Jakie będzie
średnie wynagrodzenie, jeśli firma dodatkowo zatrudni:
a. stażystę z wynagrodzeniem miesięcznym 2200zł,
b. trzech stażystów z wynagrodzeniem miesięcznym 2300zł każdy
23 gru 19:51
AS:
| K | |
| = 3800 ⇒ K = 3800*15 = 57000 |
| 15 | |
Po dojściu 1 pracownika
K1 = K + 2200 = 59200
Nowa średnia
| K1 | | 59200 | |
| = |
| = 3700 żl |
| 16 | | 16 | |
w b) podobnie jak w a) sama pomyśl jak to rozwiązać.
23 gru 20:00
kafia16: Proste zadanko a o to rozwiązanko:
a)15*3800+2200/( przez − inaczej ułamek) 16= 57000+2200=59200/16=3700
b)15*3800+3*2300/18=57000+6900/18=63900/18=3550
15−ponieważ tyle masz pracowników razy ich wynagrodzenie + stażysta

Wesołych Świąt Życzę
23 gru 20:09