ile wyniósł jego zysk po 5 latach?
kasia: kasia: proszę to moja praca kontrolna ,plis pomocyemotka kasia: Skarb państwa wyemitował
pięcioletnie obligacje o cenie nominalnej 100zł.Ich cena emisyjna (czyli cena,za którą można
je zakupić w domu maklerskim)wynosi 96 zł.Przez 5 lat ,na koniec każdego roku, właściciel
obligacji dostaje 8% odsetek liczonych od ceny nominalnej (odsetki nie są oprocentowane),a po
5 latach obligacja jest od niego wykupowana po cenie nominalnej.Pan Kowalski kupił 50 takich
obligacji.Odsetki,które dostawał składał na konto oprocentowane 5% w skali roku z
kapitalizacją roczną.Ile wyniósł jego zysk po 5 latach?
23 gru 12:23
Eta:
50*100zł = 5 000 zł
za każdy rok dostawał 5 000 zł * 8% = 400 zł
odkładał te 400zł do banku z oprocentowaniem 5% w skali roku i z roczna kapitalizacją
po 2 latach: 400zł *5%= 20 zł −−− odsetki z banku to rm : 420zł
po 3 latach : (420 zł + 400zł)*5%= 820zł*5%= 41zł −−− odsetki to rm: 861zł
po 4 latach: ( 861 zł + 400 zł)*5% = 63,05 zł −−odsetki , rm: 1324,25 zł
po 5 latach: 1324,05* 5% = 66, 20 + 1324,05+ 400 zł za obligacje,
które już nie były oprocentowane , bo minęło już 5 lat
czyli razem otrzymał z banku: 1 790,25 zł
i dodatkowo za odsprzedanie obligacji :
50* 4 zł ( bo kupował po 96 zł , a odsprzedał za 100 zł za jedną
dostał {p{200 zł]]
razem zarobił po 5−ciu latach:
1 790, 25 zł + 200zł= 1990, 25 zł −−−− to kwota zysku
23 gru 22:16
Eta:
Do
Nikka
Witam

Mogłabyś "rzucić okiem" , czy się gdzieś nie pomyliłam w
rachunkach?
bo zainteresowana , ma to oddać jako pracę kontrolną .
23 gru 22:23
Nikka: uno momento
23 gru 22:28
Eta:
ok
23 gru 22:29
Nikka: kurczę Eto trudno mi to sprawdzić bo widzę (nie wiem czemu) wszystko w jednym ciągu...
23 gru 22:56
Eta:
Hmm.... ja widzę ładnie , równiutko

Powinno być dobrze .
Dzięki za dobre chęci
23 gru 22:59
Nikka: zerknę z rana
23 gru 23:10
Nikka: ech, i nadal widzę wszystko w jednym ciągu

czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje
24 gru 09:54
kasia: wielkie dzięki mogę prosić o pomoc w pozostałych zadaniach?
24 gru 10:27
Godzio:
Nikka wystarczy odświerzać do skutku
24 gru 11:02