Rozważamy dwa przypadki ( bo nie mamy powiedziane , długość którego ramienia wynosi "t"
ponieważ < A + <B= 90o to trójkąt ABE jest prostokątny
to i Δ DCE też prostokatny bo podobny do ΔABE z cechy (k,k,k)
To i trójkąt AFD też prostokątny
IAFI = a −b
| t | t | |||
zatem | = cosα ... to a −b = | |||
| a−b | cosα |
| t | ||
w2/ z ΔFBC : | = cos( 90o−α}=sinα
| |
| a−b |
| t | ||
to a −b = | ||
| sinα |
| t | t | |||
Odp: a−b= | lub a −b= | |||
| cosα | sinα |

Dzięki za wytłumaczenie!
Wesołych Świąt!