


?
Dane: S, α a = ?
| a2√3 | 1 | |||
Pc = S Pc = | + 3 * | *a*hb | ||
| 4 | 2 |
| a2√3 | 3 | |||
czyli : | + | ahb = S | ||
| 4 | 2 |
| 1 | a√3 | a√3 | ||||
x = | * | = | ||||
| 3 | 2 | 6 |
| x | ||
= cosα | ||
| hb |
| a√3 | |
= hb*cosα /:cosα | |
| 6 |
| a√3 | ||
hb = | ||
| 6cosα |
| a2√3 | 3 | a√3 | ||||
Zatem: | + | a * | = S | |||
| 4 | 2 | 6cosα |
| a2√3 | a2√3 | ||
+ | = S | ||
| 4 | 4cosα |
| a2√3cosα + a2√3 | |
= S | |
| 4cosα |
| 4Scosα | ||
a2 = | ||
| √3(cosα + 1) |
| Scosα | ||
a = 2√ | ||
| √3(cosα+1) |