zad
matthew: zad.1
Punkty A=(−3; 2) B=(4,1) C=(0, −3) są wierzchołkami trójkąta ABC.
wyznacz rownanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka A
zad2
W trojkącie ABC długość boków AB = 4
√5 i BC = 8, a miary kątów przy wierzchołkach A i C są
równe odpowiednio 45
o i 60
o. Wysokość poprowadzona z wierzchołka B dzieli trójkąt ABC na dwa
trójkąty prostokątne. Oblicz stosunek pól tych trójkątów.
Zrobiłem tak:
Δ ABD
45
o + 90
o + α
2 = 180
o
α
2 = 45
o
sin45
o = U{a}{4
√6
2a = 4
√12
a = 2*2
√3
a = 4
√3
= 2
√3 * 4
√3 = 8*3 = 24
Δ DBC
60
o + 90
o + α
1=180
o
α
1 = 180
o − 150
= 30
o
2b = 8
b = 4
| | 1 | |
P2 = |
| *4√3 * 4 = 2√3 * 4 = 8√3 |
| | 2 | |
stosunek pól trójkątów:
| P1 | | 24 | | 8√3 | | 192√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = √3 |
| P2 | | 8√3 | | 8√3 | | 192 | |
Nie jestem pewny, czy dobrze zrobiłe.... Może ktoś sprawdzić mi to zadanie

dziękuję
21 gru 20:30
Godzio: sprawdzam
21 gru 20:38
kaz: Ad.1)
wyznacz równanie pr.BC,a następnie równanie pr.prostopadłej do pr. BC przechodzącej przez punkt
A(−3,2)
21 gru 20:39
Godzio: teraz 1 pytanie w treści napisałeś AB = 4√5 a w w obliczeniach 4√6 napisz które jest
prawidłowe
21 gru 20:39
matthew: Powinno być 4√6 sorry...
21 gru 20:41
Godzio: wszystko dobrze tylko jak rozszerzasz ułamek nie musisz rozszerzać o liczbe przy pierwiastku
| 24 | | 3 | | √3 | | 3√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = √3 |
| 8√3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
21 gru 20:46
Godzio:
z pierwszym poradzisz sobie ?
21 gru 20:46
matthew: Myslę, że tak, jeszcze podam własne rozwiązanie

dzieki za sprawdzenie
21 gru 20:48
matthew: Wyszło mi, że prosta ma wzór y = −x − 1.... dzieki
kaz
21 gru 21:06
Godzio: czekaj sprawdze, bo mi wyszło y=7a−3
21 gru 21:07
Godzio: a nie, dobrze

ja policzyłem dla wysokość z C
21 gru 21:07
Li :

A może prościej

ΔABD jest prostokątny i równoramienny
więc jego pole =
12Pkwadratu o boku dł = h
IABI= d (kwadratu) = h
√2
to: h
√2= 4
√6 => h= 4
√3
więc PΔABD=
12*16*3= 24
zatem: PΔBDC=
12*h*IBCI*sin30
o =
12*4
√3*8*
12= 8
√3
| | PΔABE | | 24 | |
więc |
| = |
| = √3
|
| | PΔBEC | | 8√3 | |
Wynik taki sam , ale o ile mniej obliczeń
21 gru 21:18