granica ciągów
Mateusz: Mam pytanie czy dobrze mi wyszły granice ciągów nie bee pisał obliczen bo troche tego jest
| | n2+1 | | n2+1 | | π | |
1)arctg( |
| ) => lim n→∞ arctg( |
| ) = |
|
|
| | n | | n | | 2 | |
2) mam zbadac czy dany ciąg I
n jest zbiezny i jak jest to obliczyc jego granice
| | 1 | | c | |
I1= 1 ∏n≥1 In+1 = |
| (In+ |
| ) więc w obliczeniach wyszło mi ze ciąg jest zbiezny |
| | 2 | | In | |
i jego granica wyszła mi taka lim n→∞ I
n=
√c
tu ∏ oznacza kwantyfikator ogólny nie znalazłem tu prawdziwego symbolu tego kwantyfikatora więc
dałem ten