


dzieki
zad1 W ktorej sekudzie od początku ruchu droga przebyta przez cialo w ruchu jednostajnie
przyspieszonym jest trzykrotnie wieksza od drogi przybytej w pierwszej sekudzie
?
zad2. samochód ruszając z miejsca postoju w czasie 10 sekund uzyskuje predkosc rowna 54
km/h.Jak jest wartosc sredniego przyspieszego ruchu samachodu w tym czasie? Ile wynosi droga
przebyta w tym czasie przez auto?
zad3.
Droga przebyta przez cialo ruchem jesdostajnie przyspieszonym bez poczatkowej predkosci w
czasie 4 s jest rowna 4,8 m.Ile wynosi droga przybyta prze te ciało w pierwszych dwoch
sekundach tego ruchu?
| Δv | v−v0 | v | ||||
zad2 a = | = | gdzie v0 = 0 więc wzor przyjmuje postac a = | droga
| |||
| t | t | t |
| at2 | ||
s = | ||
| 2 |