granice
monika: obliczenie granicy:
| | x2 − 2x − 1 | |
lim x−>3 |
|
|
| | x2 − 5 | |
wie ktoś jak to zrobić? na dole przypuszczam będzie: następnie (x−5)(x+5), ale dalej?
i ogólnie jakieś może porady i patenty na granice ktoś zna?
20 gru 22:53
monika: hm, sumie to chyba to wystarczy tylko podstawić i wyjdzie 1/2, tak?
ale za to inne mam, troszkę trudniejsze, jeśli można do rozwiązania
pomoże ktoś?
20 gru 23:01
Jolanta: Tak, w pierwszym wyjdzie 1/2.
W drugim wychodzi 1, bo jak podstawisz za x liczbę 0, to e0=1, a cos0=1.
20 gru 23:06
Bogdan:
W pierwszym przypadku trzeba wstawić w miejsce x liczbę 3, w drugim − liczbę 0.
20 gru 23:06
monika: dzięki, no to akurat w sumie proste było, a doszukiwałam się trudności

a jak np to:
| | 1 | | 2 | |
lim x−>1 ( |
| − |
| ) |
| | x−1 | | x2−1 | |
20 gru 23:17
Li :
| | x+1 −2 | | x−1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (x+1)(x−1) | | (x−1)(x+1) | | x+1 | |
20 gru 23:22
monika: dzięki wielkie za pomoc

wiecie jeszcze jak to rozwiązać?:
| | 2x3+x2−x+1 | |
lim x−>00(nieskończoność) |
| |
| | 5x2+x−1 | |
20 gru 23:37
Li :
skróć x
3 z x
2 przed nawiasem
20 gru 23:46
Li :
nie napisałaś do jakiej nieskończoności zmierza x
przy x →+∞ limf(x) = +∞
przy x→ −∞ lim f(x) = −∞
20 gru 23:48
monika: no tak, wyciągnięcie najwyższej potęgi...
albo tego z pierwiastkami nie wiem jak ugryźć..:
można by to jakoś krok po kroku?
20 gru 23:55
monika: bez znaków było tamto, więc chyba do normalnej nieskończoności

(btw jak się pisze
nieskończoność tu?

)
20 gru 23:56
monika: albo w sumie jak nie było to chyba raczej chodziło o +nieskończoność heh
no ale pomóżcie mi z tym z pierwiastkami jak możecie, mam dzisiaj kupę do nauki, a tego tematu
pojąć nie mogę (znaczy chwytam, ale są problemy heh)
20 gru 23:58
Bogdan:
Nad polem tekstowym są różne przyciski, wśród nich: → , ← , ∞ , ⇔ i inne.
Jest ich więcej pod przyciskiem inne
20 gru 23:59
monika: ano widzę

boże, ślepa jestem
21 gru 00:03
Bogdan:
| | 5(√x + 3 + √3) | |
Pomnóż licznik i mianownik przez |
| , |
| | 5(√x + 3 + √3) | |
| | sinx | |
skorzystaj z twierdzenia: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
21 gru 00:04
Li :
| | 5*sin5x(√x+3+√3) | | 5*sin5x(√x+3+√3) | |
f(x) = |
| = |
| =
|
| | 5*(√x+3−√3)(√x+3+√3) | | 5(x+3−3) | |
| | 5*sinx( √x+3+√3) | |
f(x)= |
|
|
| | 5x | |
x →0
| | 5*sin5x(√x+3+√3) | |
to lim |
| = 5*1*(√3+√3)= 10√3
|
| | 5x | |
x →0
21 gru 00:08
monika: aha, czyli niewymiernością z mianownika potraktować hehe, ale czemu z 5ką przed nawiasami?
21 gru 00:08
21 gru 00:10
monika: aha, czyli jak coś to w tego typu zadaniach trzeba dążyć zawsze do skrócenia tej liczby między
np 'sin', a 'x'?
21 gru 00:12