Trójkąt.
enooo:

Proszę o pomoc! Skonstruuj trójkąt równoboczny, który ma taki obwód jak trójkąt poniżej.
1−> 4,2 cm
2−>4,7 cm
3−>2,9 cm.
Czyli obwód=11,8 cm.
Proszę o pomoc
21 gru 21:58
enooo: Błagam, pomóżcie!
21 gru 22:07
enooo: Prosze... pomozcie!
21 gru 22:27
enooo: Godzio pomożesz?
21 gru 22:33
Godzio:
tłumacze
21 gru 22:37
enooo: suuuper
21 gru 22:40
Godzio:

11,8 : 3 ≈ 3,93
narysuj linie prostą o długości 3,93 zaznaczasz cyrklem tą odległość i z jednego wierzchołka
prowadzisz zarys i z drugiego tak samo , punkt przeciecia wskaze ci wierzchołek
21 gru 22:40
enooo: Tak zrobiłam, ale przeciez wiadomo, ze to nie o to chodzi..
po pierwsze, nigdy nie narysuje sie takiego idealnego odcinka o dlugosci 3,93

po drugie, po co byłby narysowany w podręczniku ten rysunek? od razu napisaliby jaki jest obwód
i tyle
po trzecie, to jest temat "podział odcinka", więc musi być coś z nim związanego.
Siekaaaaaa.............
21 gru 22:44
Godzio: to inczej
21 gru 22:44
enooo: jakkkk?
21 gru 22:45
Godzio:
miałaś może na lekcji dzielenie odcninka na 3 części, bo nie moge sobie tego przypomnieć, ale
zaraz coś poszukam
21 gru 22:51
Godzio:
dobra znalazłem notatki z gimnazjum, już rysuje
21 gru 22:52
enooo: Miałam
21 gru 22:52
enooo: Ojej, aż tak nie musisz się poświęcać, żeby pokój do góry nogami przewracać w poszukiwaniu
notatek, no chyba że niedawno skończyłeś gimnazjum
21 gru 22:53
Godzio:

SA = AB = CB
teraz od ekierki musisz pociągnąć linie i przesuwając ekierke kreślisz równoległe przechodzące
przez B i A
AD ∥ BE ∥ CF
a dalej to wystarczy tak jak pisałem wcześniej na dowolnym ocinku SD , DE lub EF
21 gru 22:57
enooo: Eh, udowodniłeś mi tym zadaniem, że nie zasługiwałam na te oceny, jakie miałam na koniec
semestrów i lat z matematyki. To taki banał, a nie wpadłabym na to xD. Wstyd mi

. Dobrze, że
moja matemtyczka się o tym nie dowie, bo by mnie zabiła

. Jak ja mam Ci się odwdzięczyć, co?
21 gru 23:01
Godzio: wystarczy "dziękuje" nic więcej raczej nie mogłabyś zrobić, a mi tyle wystarczy
21 gru 23:03
enooo: W takim razie bardzoooooooo dziękuję.

Skromny jesteś, to miłe
21 gru 23:04
Godzio:
21 gru 23:06
enooo: Zdradź mi ile masz lat

. Pytam z czystej ciekawości, bo interesujące jest to, ile lat mają tu
osoby "pomagające". W Twoim przypadku obstawiam z 17?
21 gru 23:08
Godzio: strzał w dziesiątke
21 gru 23:10
enooo: Ooo

. Rewelacja

. Taki młody, taki zdolny

. Eh, czas iść spać, bo należałoby iść ten
ostatni, nieszczęsny dzień do szkoły...
21 gru 23:13
R.W.16l: No powiedz mu, że go kochasz i będzie z głowy
Godzio, szacun − w takim wieku tyle umieć
22 gru 12:37
pipi: jakim trójkatem jest dowolna ekierka?
14 gru 15:31
Mila: Prostokątnym równoramiennym (kąty:90;45;45)
albo
prostokątnym o katach (90;60;30)− połowa trójkąta równobocznego.
Innych ekierek nie znam.
14 gru 15:58