zad:
f(x)={2−3x}{x+5}
wyznaczyc dziedzine i przeciw dziedzine narysowac wykres zbadeac roznowartosciowosc zbadac
parzystosc lub nieparzystos
| 2−3x1 | 2−3x2 | (2−3x1)(x2+5) − (2−3x2)(x1+5) | |||
− | = | =
| |||
| x1+5 | x2+5 | (x1+5)(x2+5) |
| 2x2+10−3x1x2−15x1−2x1−10+3x1x2+15x2 | |
=
| |
| (x1+5)(x2+5) |
| 2x2−2x1−15x1 + 15x2 | |
=
| |
| (x1+5)(x2+5) |
| −2(x1−x2) −15(x1−x2) | |
≠0
| |
| (x1+5)(x2+5) |
| 2+3x | 2−3x | ||
= − | |||
| 5−x | x+5 |
| 2+3x | −2+3x | ||
= | |||
| 5−x | x+5 |
| 2−3x | 2+3x | ||
= | |||
| x+5 | 5−x |