przekątna kwadratu jest o 2cm dłuższa od jego boku . oblicz pole tego kwadratu?
anucha:*: przekątna kwadratu jest o 2cm dłuższa od jego boku . oblicz pole tego kwadratu?
zaczełam robić to zadanie tak:
a√2=a+2
a(√2−1)=2
a=2/√2−1
i teraz nie wiem co dalej bo jak zrobiłam niewymiernośc to dziwny wynik mi powstał może ja sie
pomyliłam nie wiem.... prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
25 gru 19:32
Edek: a=2√2+2
P=a2=4*2+2*4√2+4=12+8√2
25 gru 19:35
tim: d = a + 2
a
√2 = a + 2
a
√2 − a = 2
a(
√2 − 1) = 2
a = 2
√2 + 2
25 gru 19:38
anucha:*: dziękuje
25 gru 19:38
tim: I dalej Pole, jak wyżej Edek.
25 gru 19:38
anucha:*: no juz wiem i bardzo serdecznie dziekuje
25 gru 19:58
;))): dziękuję
8 sty 16:41