|
| 20! | 17!*18*19*20 | 116280 | ||||||||||||||||||
C | = | = | = | = | = 1140 | |||||||||||||||||
| 3!*(20−3)! | 6*17! | 102 |
|
| 8! | 5!*6*7*9 | 1680 | ||||||||||||||||||
a) C | = | = | = | = | = 56 | |||||||||||||||||
| 3!*(8−3)! | 6*5! | 30 |
| 56 | 14 | |||
|A| = 56 P(A) = | = | |||
| 1140 | 285 |
| 8 | 2 | |||
|A| = 8 P(A) = | = | |||
| 1140 | 285 |
Z góry dziękuję
|
| |||||||||||||||
IBI= | * | |||||||||||||||
| 132 | ||
Już wiem wychodzi, że P(A) = | .... chyba... | |
| 285 |
Mam jeszcze jedno zadanie:
Punkty A=(−3; 2) B=(4,1) C=(0, −3) są wierzchołkami trójkąta ABC.
a) wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka
Obliczyłem ten podpunkt, wyszło mi, że y = −x −1 Ale rozwiązałem go w sposób, wydaje mi
się..... nieprofesjonalny
tzn. kontomierzem nakreśliłem wysokość. Nie wykonałem w tym
wypadku żadnych obliczeń i wyszedł mi kolejny punkt. Mając współrzędne dwóch punktów przez
które przechodzi dana prosta, mogłem już swobodnie obliczyć wzór....
Wydaje mi się jednak, że nie w taki sposób mam to zrobi....
Może ktoś pomóc
z góry dzięki