wielomiany
Paweł: rozłóż na czynniki liniowe wielomian
W(x) = 8x3 − 12x2 − 20x + 30
21 gru 18:19
_emDżi_17: w(x)=4x2(2x−3)−10(2x−3)
w(x)=(2x−3)(4x2−10)
w(x)=(2x−3)(x−5)(x+5)
21 gru 18:27
Li :
W(x)= 8x3−20x −12x2 +30= 4x( 2x2 −5) −6(2x2−5)= (2x2−5)(4x−6)=
= 2( 2x−3)( √2*x −√5)(√2*x +√5)= 2( 2x −3)( x −12√10)( x +12√10)
21 gru 18:28
_emDżi_17: źle zrobiłam

sorry
21 gru 18:29
Li :

W(x) = 4x
2( 2x −3) −10(2x−3)= (2x−3)(4x
2−10)=2* (2x−3)(x
2−
52)=
= 2*(2x−3)( x −
12√10)(x +
12√10)
21 gru 18:33
_emDżi_17: Hm a czemu to tak ma być?

znaczy interesuje mnie ten zapis 2*....? to jest konieczne?
21 gru 18:36
Paweł: Li,
czemu pojawia sie 2 przed nawiasami w Twoim drugim rozwiazaniu?
21 gru 18:38
Godzio: Li mała pomyłeczka tak powinno byc 4 a nie 2
21 gru 18:47
Paweł: a mogę prosić o wyjaśnienie?
21 gru 18:51
Li :
pomyłkowo wpisałam

powinno być 4 przed nawiasami
bo 4x
2−10= ( 2x −
√5)(2x+
√5)=
4*( x −
12√10) (x +
12√10)
może być też
8*( x −
32)(x −
12√10)(x +
12√10)
wyraźniej widać miejsca zerowe:
x=
32 v x =
12√10 v x = −
12√10
21 gru 18:52
Li :
sorry znowu ten chochlik
poprawiam:
4x
2 −10 = (2x −
√10)(2x+
√10)=
4( x −
12√10)(x+
12√10)
21 gru 18:55
paulinka: 2x+1=2−√3x
11 wrz 18:39
paulinka: rozwiaz rownanie i rostrzygnij czy rozwiazanioe jest liczba wymierna:
2x+1=2−√3x
11 wrz 18:40
ja: 5x5+2x4−10x3−4x2
20 wrz 15:51
asdf: 2x + 1 = 2 −
√3x, czy 2x + 1 = 2 −
√3x
20 wrz 15:54
P@weł:
W(x) = 8x3 − 12x2 − 20x + 30
w(x)= 4x2(2x−3)−10(2x−3)
w(x)=(2x−3)(4x2−10)
w(x)=(2x−3)(2x−√10)(2x+√10)
3 mar 04:12